HTML

Élménybeszámolók

Üdvözöllek kedves olvasó! Ha szereted a természetet, a horgászatot, akkor itt a helyed! Remélem, az írásaimmal tudok neked segíteni, és néhány kellemes percet szerezni!

Elérhetőség

Galéria

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • nero2: Halak a parton, ti meg a vízbe. Ez így igazságos! Azért örülök, hogy nem esett bajotok. (2013.11.13. 22:29) Októberi mártózások
  • Halfdane: ...és külön gratulálok, hogy pár "bolondságmorzsát" sikerült az olvasók felé is közvetíteni. Hajrá! (2013.09.20. 10:42) Keserédes savanyúság
  • Largemouth: @Halfdane: Szia Andris! :) Ennél szebben, és jobban nem is fogalmazhattad volna meg! Többször is elröhögtem magam írás közben, így a cikk hangulata meg volt alapozva. Végre, megint egy igazi röhögő... (2013.09.19. 19:32) Keserédes savanyúság
  • Halfdane: Hahó Máté! Annak a kroásszonnak a hatása a cikk megírásáig tarthatott, ugyanis átjön belőle az az agyahagyott hülyéskedés, ami ott a csónakban mehetett. Sejtem, hogy izomlázatok, ha nem is a fáraszt... (2013.09.15. 21:54) Keserédes savanyúság
  • Halfdane: Hajrá Máté, csak így tovább!!! (2013.07.30. 14:19) Három nap a Tiszán (1. nap)
  • Utolsó 20

Letelt az örökkévalóság

Largemouth 2013.03.12. 22:46

Március van... Mióta vártam erre a szeszélyes, ám de gyönyörű hónapra. Eme hónap számomra, az elmúlt örökkévalóságot, és az elkövetkezendő ismeretlent személyesíti meg egymagában. Persze az ismeretlen most sem másról, mint a pecáról szól... Arról a pecáról, és arról a halfajról, amire ha rágondolok, hírtelen hevesebben kezd verni a szívem. Ez a halfaj pedig, a hazánkban oly ritka, ám - szerencsére - egyre inkább megkedvelt fekete sügér.

Az első pecát későbbre terveztem, eme csodás fajra, ám a hal iránti "függőségemmel" nem bírtam harcolni, így hát beadtam magamnak a legjobb orvosságot; lementem horgászni.

Magamtól eltérően nem görcsöltem rá arra, hogy minél hamarabb leérjek a vízpartra. Úgy gondoltam, hogy nem ezen a pár órán fog múlni a nap eredményessége. A fekete sügér, egy meleg kedvelő halfaj, így hát ezeken kora tavaszi napokban még elég passzívan táplálkozik. Ám, ha valaki igazán kitartó, és szerencsés még ilyenkor is találkozhat velük pár fénykép erejéig.

Indulás előtt, még felhívtam Andris barátomékat, azonban szomorúan hallottam, hogy még nem sikerült kapásra bírniuk közös kedvenceinket...

SAM_1401.JPGBorongós időben fogadott kedvenc tavam...

Mielőtt a horgászás került volna főszerepbe, pár percet hagytam magamnak az elmélkedésre, és nagyot szippantottam a tó friss levegőjéből. 5 hónapja vártam erre a pillanatra, 5 hosszú, és végtelennek tűnő hónapja. Mintha valaki vízszintesbe fektette volna az idő homokóráját. Sebaj, ha nehezen is, de csak letelt az örökkévalóság...

A hosszas gondolatmenet után, térjünk vissza a nap érdemi részére.

Két botot hoztam erre a napra. Az egyikre, kísérletezés céljából wobblert tettem fel, a másikon, a már jól bevált gumikreatúrák kapták a főszerepet, texas rig-gel felkínálva. A halakat hamar megtaláltam, az már más kérdés, hogy nem nagyon foglalkoztak velem. :) Elkeseredve vettem tudomásul, hogy a fekuszok, nemhogy támadták volna a csalikat, hanem egyenesen megijedtek tőle, közömbösen kerülték ki.

Bár az első helynél, egy legalább 8-10 egyedből álló csapatba botlottam, de a sokadik eredménytelen dobás után továbbálltam, hiszen majdnem biztos voltam benne, hogy a sügérek már teljes személyleírást készítettek rólam.

SAM_1398.JPGTalán ez a dobás hossza meg a várva-várt sikert...

Ezután, egy ideig nem találtam meg a halakat, mígnem ismét elértem egy ígéretesnek tűnő helyhez. Óvatosan közelítettem meg az állást, ám sajnos egy óvatlan pillanatban szemtől-szembe kerültem a nagyszájúakkal. Nem örültem neki, mert ha én megláttam őket, már nagy valószínűséggel ők is tudják, hogy itt vigyázni kell. A fekete sügérek, igen okos halak. A kicsiket még csak-csak meglehet fogni, úgy, hogy meglátnak, de, ha tapasztaltabb, nagyobb egyedek gyanút fognak, már nagyjából vesztett az ügy...

Azért adtam neki egy esélyt, és rájuk dobtam rákutánzatomat. Az történt amire gondoltam, teljesen közömbösen kerülgették ki csalimat. Körülbelül tíz dobásig, ugyanez forgatókönyv érvényesült, ám az egyik emelés után, váratlan, de igen agresszív ütést kaptam.
-Megvan - kiáltottam fel örömömben, nem nagyon érdekelt, hogy ki mit gondol egy vigyorogva üvöltöző horgászról... :)
Halamnak nem adtam sok esélyt, hamar a kezeim között csodálhattam. Nem túl nagy, de évadnyitó halnak csodálatos!

SAM_1399.JPGKedvenc halam...

SAM_1404.JPGAz idei első...

SAM_1406.JPGTiszteljük uszonyos barátainkat...

SAM_1394.JPGSzabad vagy...

Leírhatatlan volt örömöm. Reméltem a hasonló folytatást...

Még egy rövid ideig vallattam ezt a szakaszt, aztán továbbálltam, de elhatároztam, hogy a nap végén visszatérek.

A következő helyeknél is láttam a feketéket, ám sajnos, próbálkozásaim, hogy kapásra bírjam őket elhaltak. Egy kis pöccintésem volt még, de a tiszta víz miatt látván, hogy csuka volt a tettes, inkább továbbálltam.

SAM_1403.JPGElhagyatott stég...

Délután folyamán felkerestem Andris, és Attila barátom, akik jóvoltából, lehetőségem nyílt egy rövidet csónakból pergetni. Sajnos, ez sem hozta meg a várt eredményt, viszont tapasztalat szerzésnek jó volt. Rengeteg lehetőséget látok a nyári, csónakból való pergetésben, általa számos kapu nyílhat meg a nagy sügérhez vezető úton.

Gyorsan eltelt a horgászatra szánt a nap, észre sem vettem, és már majdnem beesteledett. Elhatározásomhoz híven, azért még visszatértem a halat adó helyhez, de a sügéreket, már nem találtam ott... Így én is az indulás mellett döntöttem. Nem panaszkodhatok, megfogtam amiért jöttem; 2013 első fekete sügérjét.

Tordai Máté ( Largemouth )

 

 

Címkék: pergetés wobbler feketesügér texas rig gumikreatúrák

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://largemouth.blog.hu/api/trackback/id/tr505131542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halfdane 2013.03.12. 23:01:34

Szia Máté! Hangulatos az írás, határozottan fejlődsz! Csak így tovább. Remélem, hogy az év sikeres lesz és csapágyasra horgászod az új cuccodat...:) András

Largemouth 2013.03.12. 23:30:44

@Halfdane: Szia Andris!

Köszönöm szépen!
Igyekszem fejlődni, hogy egyre jobban tudjam átadni az élményeket, és élvezhetőbbé tegyem a történeteket. Én is remélem, hogy sikeres év áll előttem, bár örülnék neki, ha a csapágyak nem adnák fel olyan könnyen. :)

Máté

Halfdane 2013.03.12. 23:32:09

@Largemouth: Ha annyi halat fogsz, akkor szerintem szívesen vennél évente új orsót...:) Akárhogyis, de legyen sok halad!

Largemouth 2013.03.12. 23:35:57

@Halfdane: Ha jobban belegondolok igazad, van ! :)
Hasonló jókat kívánok neked is! Cél a 45cm :)

Máté

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.03.16. 10:41:08

@Largemouth: Szia!

Szerintem nem a centiméterek számítanak, hanem hogy az ember jól érezze magát. Ugyanezt gondolom a felszerelésről is. Az csak egy eszköz. Aki jól használja tud fogni, aki nem nem.
Szerintem fekete sügér horgászatra még korán van. Persze szerencsével el lehet csípni egyet-egyet, de nyáron ugyanezzel az energia befektetéssel akár tucatot is...
Üdv.

Tom

Largemouth 2013.03.16. 14:30:23

@Bogyo_bacsi: Szia Tomi!

Mindennek megvan a maga helye, és ideje... Ilyen korai pecáknál, nem a rekordok megdöntése, hanem maga a halfogás ösztönöz! Viszont, például a fekete sügér horgászatánál, a nyári időszak a legjobb idő nagyobb példányok megfogására, és ilyenkor én is, mint sokan mások, szeretnénk saját rekordjainkat döntögetni! Ilyenkor számomra, igenis számít a centiméter!(szerintem ezzel nincsen gond) Ha jól olvastam a cikkeidet, a csukáknál, Te is a nagyobb egyedek megfogására törekedsz...
A felszerelés, csak egy eszköz, de szerintem nagyban hozzájárul a horgászás élvezhetőségéhez. Mondom ezt annak tudatában, hogy az új, és a régi casting felszerelésem között, óriási különbségeket vélek felfedezni. Nem azt mondom, hogy emiatt több halat is fogok majd vele, mint a régivel, de az biztos, hogy számomra,( az új felszereléssel) már maga dobálás is öröm. És én személy szerint azért megyek le a vízpartra, hogy jól érezzem magam, ki tudjak kapcsolódni, a halfogás már csak az örömteli ráadás.
Sokan "beleszerettünk" ebbe a halba, és nem tudjuk (nem akarjuk) kivárni a nyarat, hogy újra horgászhassunk imádott halfajunkra! Én például nagyobb kihívásnak tartom, az ilyen korai pecákat, ilyenkor sokkal jobban tudok örülni, egy halnak is, mint nyáron egy tucatnak!

Máté

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.03.19. 22:29:50

@Largemouth: Csak az gyötrődik a centiméterekkel, akinek kicsi a cerkája... :oD
Üdv.

Tom